In 1910 werd Jan de Vries schipper van de roeireddingsvlet in Harlingen, hij bleef schipper van de reddingsvlet tot 1922. Schipper Jan de Vries maakte negen reddingstochten waarvan acht met de roeireddingsvlet en één met de ijsvlet.
~ 30 oktober 1911 ~
De tjalk "Twee Gebroeders" kwam op de Ballastplaat, ter hoogte van Roptazijl, in de Waddenzee in moeilijkheden. Alle drie de opvarenden werden gered door de reddingsvlet uit Harlingen.
~ 17 januari 1912~
Een bootje met twee personen werd door een sterke oostelijke wind ter hoogte van Zurich naar zee gedreven. Vanuit Harlingen werd de ijsvlet ingezet.
De bemanning van de ijsvlet bestond uit; J. de Vries (schipper), G. Schuil, W. de Windt, J.J. de Vries, S. Boomstra, H. Lichtendahl, A. van der Heide, H. Brandi, J. Rietstra, Chr. de Groot en C. Krako (roeiers).
~ 22 juni 1918 ~
De klipperaak "Onderneming" was in de Oostmeep gestrand. Zes opvarenden werden gered door de reddingsvlet van Harlingen.
De bemanning van de reddingsvlet bestond uit; J. de Vries (schipper), P. Dijkstra, G. Schuil, W. de Windt , A. van der Heide, Y. de Vries, P. Huizinga, S. Boomstra, T. Krakau, H Lichtendahl en S. de Boer (roeiers).
~ 21 juli 1918 ~
De hengst "HA 12" kwam op de Ballastplaat in de problemen. Alle opvarenden, drie in getal, werden gered.
De bemanning van de reddingsvlet bestond uit; J. de Vries (schipper), P. Dijkstra, G. Schuil, W. de Windt, A. van der Heide, Y. de Vries, P. Huizinga, S. Boomstra, T. Krakau, H Lichtendahl, S. de Boer, B. Brandi en Chr. de Groot (roeiers).
~ 19 december 1919 ~
Drie schepen kwamen bij Makkum in moeilijkheden, de tjalk "Antilope", de sleepaak "Nederland" en de tjalk "Voorwaarts". De roeireddingsvlet met schipper Jan de Vries werd door de sleepboot "Pernis" naar de boten gesleept. Als eerste werd de dekknecht van de tjalk "Antilope" gered. Hij was in de mast van het gezonken schip geklommen en had zich daar van 6 uur 's morgens tot 1 uur 's middags weten vast te houden. De schipper van de "Antilope", zijn vrouw en hun kind waren al verdronken. Van de twee andere vaartuigen werden ook nog eens 10 mensen gered, waaronder 4 kinderen.
De bemanning van de reddingsvlet bestond uit; J. de Vries (schipper), P. Dijkstra, G. Schuil, W. de Windt, A. van der Heide, J. de Vries, S. Boonstra, Chr. de Groot, J. de Jager en S. de Boer.
Op 16 maart 1942 overleed Jan de Vries op 84 jarige leeftijd, drager van de bronzen medaille van de K.N.Z.H.R.M. Zijn overlijden werd vermeld in diverse Friese en landelijke dagbladen.
Bronnen:
- Harlinger Courant.
- Leeuwarder Courant.
- Leeuwarder Nieuwsblad.
- Nieuwsblad van het Noorden.
- Het Vaderland.